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Pain batard
Cocotte ronde
Farine
Plus de 3 heures
4-6
NOTES DE RECETTE
Experiment with bread-making with our easy-to-prepare Batard Bread recipe. Ready in six simple steps, this bread recipe can quickly become a staple at the dinner table. This recipe calls for ingredients commonly found in any pantry, including flour, instant yeast, lukewarm water, and salt.
The key to this recipe is to knead the fold the dough neatly before letting it rise. The Round Dutch Oven is the ideal piece of cookware for this recipe, locking in heat and moisture thanks to its tight-fitting lid and thick enamelled cast iron walls. This versatile piece of cookware can be used to store the dough until it rises before baking your fresh loaf of Batard Bread to perfection.
Our Batard Bread is especially useful when entertaining friends or family, ensuring the aroma of fresh bread envelops your kitchen. This recipe can be prepared in a little over three hours from start to finish, offering a delicious loaf of bread for four to six people. Here are all the ingredients you’ll need along with the simple steps to follow before tackling this recipe!
INSTRUCTIONS
Ajouter la farine, la levure instantanée, l'eau tiède et le sel dans le bol d'un batteur sur socle. Pétrissez la pâte jusqu'à ce qu'elle soit lisse (5-6 minutes) et transférez-la dans un bol huilé. Couvrir d'un couvercle ou d'une pellicule plastique et laisser lever pendant 1 heure.
Retournez la pâte sur une surface enfarinée et dégagez-la. Aplatissez-la en forme de rectangle et pliez la pâte sur elle-même en trois. Tournez la pâte à 90 degrés et pliez-la encore deux fois. Pliez-la en boule et remettez-la dans le bol pour la faire lever à nouveau.
Laissez la pâte lever pendant encore une heure et répétez le processus de pliage.
Huilez une cocotte ronde et saupoudrez-la de farine de semoule. Placez la pâte dans la cocotte avec le couvercle et laissez-la lever une dernière fois pendant 90 minutes.
Préchauffez le four à 450 F. Marquez le dessus du pain avec un couteau aiguisé ou un couteau de bricolage. Arrosez le dessus du pain avec de l'eau et remettez le couvercle.
Faites cuire avec le couvercle pendant 25 minutes. Retirez le couvercle et faites cuire pendant 10 minutes supplémentaires jusqu'à ce que le pain soit légèrement bruni. Laisser refroidir pendant 20 minutes et couper en tranches. Servir avec beurre.