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Saumon mariné en sauce nanban
Braiser
Fruits de mer
Plus de 2 heures
2-4
NOTES DE RECETTE
Why not introduce a taste of Japanese cuisine into your weekly routine? Our Salmon Marinated with Nanban Sauce recipe is sure to inspire, offering a well-balanced and delicious meal that is packed with flavour. The Nanban Sauce, featuring rice vinegar, soy sauce, mirin, and sugar is the ultimate compliment to the deep fried salmon filet.
The Braiser provides a shallow base to fry the salmon filets to perfection, exposing them to a consistent heat source. Crafted with enamelled cast iron, this versatile piece of cookware delivers superior heat retention for an even cook every single time. Its domed lid is designed to lock in heat and moisture, ensuring a tender salmon filet.
Our Salmon Marinated with Nanban Sauce is a great recipe to get your weekly serving of fish with a unique twist. This recipe may take longer to make due to the marination of the salmon filets, but is well worth the wait! Be sure to let the salmon filets marinate in the Nanban Sauce for a couple of hours (some Japanese chefs will leave it for up to a few days) for a truly delicious main course. Here are all the ingredients you need and the steps to follow before tackling this recipe!
INSTRUCTIONS
Pour préparer le bouillon dashi au kombu, essuyer l’algue au moyen d’un linge propre (l’algue ne devrait pas être lavée). Verser l’eau dans une casserole et laisser le kombu tremper pendant au moins 30 minutes, sinon toute la nuit. Chauffer doucement jusqu’à ce que l’eau bout. Retirer le kombu. Retirer le bouillon du feu et réserver.
Couper les oignons en tranches très minces, et les carottes en juliennes. Mélanger tous les ingrédients de la marinade dans une casserole : bouillon dashi au kombu, sucre, mirin, vinaigre de riz, jus de yuzu ou de citron. Chauffer et ajouter les carottes et l’oignon juste avant que le mélange ne bouille. Verser la sauce dans un plat de cuisson à parois élevées. Saupoudrer une pincée de sel sur le saumon et laisser reposer pendant dix minutes. Sécher les filets en les tamponnant au moyen d’une serviette de papier ou d’un linge.
Couper le saumon en cubes de 3 cm et saupoudrer de fécule de maïs. Faire frire les morceaux de saumon à 350 °F (177 °C) dans la braisière de trois à cinq minutes. Retirer les morceaux et déposer directement dans la sauce nanban.
Laisser mariner pendant quelques heures (certains chefs japonais laissent s’écouler plusieurs jours). Garnir de ciboulette hachée ou d’oignons nouveaux tranchés.