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Gratin de chou-fleur
Plat de cuisson ovale
Légumes
Moins de 1 heure
6
NOTES DE RECETTE
Looking for a delicious, yet simple dish to make for dinner tonight? Our Cauliflower Gratin is easy to put together and makes for a healthy savoury side. A hearty dish on it's own, it can make for a main course (and a fun substitute to a mac and cheese!) or be served in a smaller portion as a side for a protein.
The first step is making the bechamel sauce in a Saucepan or Dutch Oven which will be the base of the dish. One of the keys to this dish is getting as much surface area to brown during baking. The Oval Au Gratin dishes (the name rings a bell?) are the perfect pieces of bakeware to achieve maximum browning and bubbling. Their durable stoneware and four sizes makes them a great choice for oven baking. The flared sides of these dishes also give you more surface area, so everyone gets that extra crispy edge piece!
Our Cauliflower Gratin serves up to six portions at a time and can be prepared in less than an hour, making for a convenient dish for weeknight cooking. Here are all the ingredients you’ll need and steps to follow to tackle this recipe. Keep in mind, this recipe uses cauliflower, but you can experiment with a mix of other veggies as well. Make it your own!
INSTRUCTIONS
Préchauffer le four à 375 °F (190 °C).
Faire cuire les bouquets de chou-fleur dans une grande casserole d’eau bouillante salée pendant 6 à 8 minutes, jusqu’à ce qu’ils soient tendres, mais encore fermes. Égoutter.
Faire fondre 2 c. à soupe (30 ml) de beurre dans une casserole moyenne à feu doux. Ajouter la farine, en remuant constamment avec une cuillère en bois pendant 2 à 4 minutes. Verser le lait chaud dans le mélange de beurre et de farine et remuer jusqu’à ébullition. Faire bouillir en remuant constamment pendant 1 minute ou jusqu’à ce que le mélange épaississe. Hors du feu, ajouter le sel, le poivre et la muscade, ½ tasse (125 ml) de cheddar et l’asiago.
Verser un tiers de la sauce au fond du plat à gratin. Placer le chou-fleur égoutté dessus, puis étaler le reste de la sauce uniformément dessus.
Mélanger la chapelure avec le quart de tasse (60 ml) de cheddar restant et saupoudrer sur le dessus.
Parsemer le restant du beurre sur le gratin. Saupoudrer de sel et de poivre. Faire cuire au four pendant 30 à 35 minutes, jusqu’à ce que le dessus soit doré. Servir chaud ou à la température ambiante.