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RECETTE

Crème Caramel


Assiettes (jeu de quatre)

Produits laitiers

Plus de 1 heure

4-6


INGRÉDIENTS

Caramel

  • ½ tasse (125 ml) sucre
  • 2 c. à soupe (30 ml) eau

Flan

  • ¼ tasse (60 ml) sucre
  • 1 c. à soupe (15 ml) extraitde vanille pure
  • 2 tasses (500 ml) lait frémi
  • 3 œufs, légèrement battus
  • Pincée de sel

NOTES DE RECETTE

Crème Caramel, a traditional French custard dessert, is a great recipe to experiment with and should feature in any baker’s repertoire of dishes. Easy to prepare and delicious, this recipe can be served on its own or alongside other desserts for a full spread. 

Our Toughened Nonstick Pro Saucepan is the ideal piece of cookware for this recipe, offering an easy-release nonstick surface to prepare the caramel until it is dark golden brown. This saucepan is an excellent retainer of heat and is designed to expose the water and sugar to a consistent heat source until the caramel forms. 

Whether you are looking to explore new recipes, or are eager to master French classics, our Crème Caramel has you covered. This recipe takes just over an hour to prepare, serving between four and six portions. Here are all the ingredients you’ll need and the steps to follow to tackle this recipe. Serve on a Classic Dinner Plate or in our Stackable Ramekins for extra style! 

 

INGRÉDIENTS

Caramel

  • ½ tasse (125 ml) sucre
  • 2 c. à soupe (30 ml) eau

Flan

  • ¼ tasse (60 ml) sucre
  • 1 c. à soupe (15 ml) extraitde vanille pure
  • 2 tasses (500 ml) lait frémi
  • 3 œufs, légèrement battus
  • Pincée de sel

INSTRUCTIONS

Préchauffer le four à 350 °F (180 °C).


Dans une casserole, chauffer le sucre et l’eau jusqu’à ce que le mélange devienne doré. Verser dans un moule à brioche de 8 pouces (20 cm). Laisser reposer.


Ajouter le sucre, le sel et l’extrait de vanille dans le lait chaud. Remuer jusqu’à ce que le sucre soit dissout. Battre les œufs dans un bol. Incorporer délicatement le liquide chaud. Verser le mélange dans le moule à brioche.


Former un bain-marie dans un grand plat de cuisson et placer une serviette au fond. Déposer le moule à brioche dans le plat et remplir ce dernier d’eau chaude jusqu’à mi-hauteur. Cuire pendant environ 45 minutes. L’eau ne devrait jamais bouillir.


Retirer le plat du four puis le moule de l’eau. Laisser refroidir. Réfrigérer. Passer la lame d’un couteau le long de la bordure du moule, renverser et servir froid dans la vaiselle Le Creuset.

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